♦همه ساله به مناسبت روز جهانی قدس در محافل و مجامع رسمی و غیررسمی ج. ا. ایران سخن از فلسطین و آرمان آن کم نیست؛ حرفهایی پر از تکرار درباره تاریخ و سرگذشت فلسطین تا مسائل امروز و راهحلهای آن! و البته اغلب اینها پس از شجرهخوانی و ریشهیابی، فصل مشترکی دارند که همان پیوند وثیق و عمیق با حاکمیت و نهادهای حکومتی است.
♦گفتگوها و جریانهایی گاه معتبر و گاهی ضعیف و جهتدارکه توسط تربیونهای حکومتی و دولتی سخنپراکنی کرده و یا توسط جریانها و جمعیتهایی که در این موضوع فعالیت میکنند و از مواهب و حمایتهای مادی و معنوی سرشار حکومت و دولت بیبهره نیستند، تبلیغ میشوند و درست همین سیاست نظام پیرامون فلسطین، موجب شده در ایران نیز دغدغه و موضوع جهانی فلسطین، صرفاً همچون چند مسئله دیگر، موضوعاتی حکومتی تلقی شود و کاوشگران دلبیدار و زبانخاموش بسیاری را فراری دهد.
♦مخاطبان و علاقهمندانی که حتی پیش از مواجهه با هر گفتاری پیرامون آرمان فلسطین به این نتیجه میرسند که این قبیل گفتارها و نوشتارها سفارشی، تشریفاتی و کاریکاتوری بوده و نوعی خوشرقصی برای نظام مستقر است و نه روشنگری پیرامون مسئلهای که امروز دیگر نه جهان اسلام و عرب، بلکه همه اقصی نقاط این کره خاکی پیگیر اتفاقات آن هستند.
♦البته صد افسوس خوشرقصی که با گربهرقصانیهای معاندین و مغرضین داخلی و خارجی ج. ا. ایران و جریانهای مقاومت، این شائبه را به صورت خیلی پررنگ به بخشی از آن بدنه دغدغهمندان فراری القاء میکند که از همه این اقدامات و حرکتها، بوی پولهای نفتی و تربیونهای ثابت نسبتاً مجانی و انحصاری آنهم برای صرفاً بعضی از چهرهها و افراد پایه ثابت روز قدس و مسئله فلسطین، به مشام میرسد.
♦بنابراین بخشی از جبهه انقلاب اسلامی خواسته یا ناخواسته دست به یک مصادره به مطلوب کثیف پیرامون فلسطین زده است که در پی آن دیگر برای هیچکس میل و رغبتی به جهت نزدیک شدن به قدس شریف و فلسطین باقی نمیگذارد و از اینرو اکثراً عطاء فلسطین و فلسطینیان را به لقائشان میبخشند! تا دیگر نه متهم به دریافت پول نفتی شوند و نه متهم به وصل بودن به آبشخور حاکمیت! و چه خسران و فراموشی بالاتر از این؟!
♦در صورتی که اگر ج. ا. ایران تلاش کند تا تمامی آحاد ملت به صورت واقعبینانه، نوآورانه و پویا، همهجانبه و فراگیر، بدون سوءگیری و... به مسئله فلسطین و سرزمینهای اشغالی نگاه کنند، اتفاقاً هم از جهت دینی و موقعیت راهبردی و هم از جهت ژئوپولتیک و هم حتی از نگاه مطالعه پیرامون تعامل ادیان و مبارزات ضدامپریالیسمی، محور فلسطین میتواند علاقهمندان بسیاری را از اقشار، سنین و صفوف گوناگون به خود جذب کند.
♦همانطور که چه پیش از انقلاب اسلامی در ایران و چه پس از انقلاب اسلامی، در سطح جهان، بوده و هستند روشنضمیران و دلبیدارانی که بیتوجه به بوقهای صهیونیست و مناسبات جبرانه حاکم شده بر عالم توسط رژیم اسرائیل، سراسر زندگی خود را وقف موضوع فلسطین کرده و سطور تاریخ را از برای آزادی قدس شریف مزین به نام خود کردهاند.
♦از اینرو کوتاه سخن آنکه اگر بخواهیم فلسطین و تمامی مناسبات پیرامون آن دوباره در ایران جایگاه حقیقی خویش را باز یابد لازم است اجازه دهیم تا آفاق و دریچههای آن با روایتهایی غیررسمی و غیرحکومتی برای مردم گشوده شود و بدون نگاه به خطوط قرمز دیکته شده توسط سلایق حاکم بر ایران و جهان معاصر، پیرامون مسئله فلسطین اشغالی، همه ماجرای فلسطین، اینبار با نگاهی کاملاً مستقل و بیحصر از هر شئ و شخصی، باز تعریف شود؛ چراکه قدس شریف از گذشته تاکنون محل توجه ادیان مختلف بوده و هست. نیز اهتمام دین یهود، مسیحیت و اسلام به سرزمین فلسطین بر هیچکس پوشیده نیست؛ زیرا فلسطین هم به لحاظ جغرافیایش که در لولای سه قاره آسیا، آفریقا و اروپا قرار دارد و هم به لحاظ تاریخی، سرزمین حوادث بزرگ و تمدنساز بوده است. همچنین حضور یهودیان در تاریخ قدس، ظهور و زندگی مسیح در فلسطین، معراج حضرت رسول از مسجدالحرام به مسجدالاقصی و وقایع بیشمار دیگر به این مکان اهمیتی بینظیر داده است.
♦تاریخ معاصر فلسطین نیز همواره مورد بحث جدی رسانهها و تربیونهای مختلف بوده است. نیز برای ایرانیها که یکی از مهمترین دشمنانشان را اشغالگران سرزمین فلسطین میبینند، مسئله فلسطین اهمیتی دوچندان و ویژه دارد.
♦در همین راستا نظرسنجیهای بینالمللی از ایرانیان نشان میدهد که طیفهای سیاسی مختلف در ج. ا. ایران، با وجود اختلافشان بر سر مسائل داخلی و حتی نوع روابط با غرب، همبستگی شگفتانگیزی در توجه کانونی به فلسطین و مسائل پیرامون آن دارند و صاحب یک نگاه ویژه به سبک ایرانی برای حل این مسائل هستند. این همان چیزی است که سبب شده صورت این مسائل در سه دهه اخیر دگرگونی اساسی یابد و امروزه مقامات آمریکایی و صهیونیستها اقرار کنند بدون نظر موافق ایران، کاری در فلسطین پیش نمیرود. شاید علت پیگیری نوع حساسیت، نگاه و نظرات ایرانیان در این زمینه توسط مؤسسات نظرسنجی غربی نیز همین باشد.
♦بنابراین بایسته است با وجود همه این دلایل و سخنان، در عین حفظ و تحکیم مبانی نظری خویش پیرامون آزادی فلسطین به عنوان یک گفتمان و آرمان اساسی و فراموش ناشدنی، با شیوه و قالبی نو، اقدامی جدّی نسبت به تدوین روایتی تخصصی، علمی، منصفانه، صادقانه، بیپروا، دقیق، وسیع، همهفهم، غیرحکومتی و... پیرامون مسئله جهانی فلسطین از سوی ج. ا. ایران برای ملت ایران در گام نخست و پس از آن برای جهانیان صورت پذیرد.